lørdag 28. mai 2011

Teknologi i all sin fart

Teknologien går veldig fort. Tenk bare på digitalkamerane! Når det som smått startet cirka rundt 2000, var oppløsningen bare på cirka 3 megapixel. Nå er gjennomsnittet 14 megapixel. Og tenk bare på Galileo Galilei! Han var forut for sin tid med teleskopet. Nå har vi jo de digre telskopene Hubble og Kepler i rommet. Og Kepler i sin egen bane rundt sola! Helt uten jorden! Og vi må ikke glemme radioteleskopene i ørkener, og vi må selvsagt ikke glemme de store høyfjellsteleskopene i Chile. Men det er en ting vi nesten aldri tenker på: Hvor mye penger har vi brukt på teleskoper, raketter og romforskning? Ikke vet jeg. Det må være en ublu høy sum. Vi sløser nok en god del på det feltet. Men det er verdt det! Tenk om vi en gang finner noe liv?

Astronomiåret 2011

Du har nok sikkert sett merket til UiO om Astronomiåret 2009. Men det er da noe i år også. Som i formørkelsene, (Mer informasjon i FORMØRKELSER sett fra Norge) relativt store flares, (store utbrudd fra sola) og en del annet. De som har det som hobby (blant annet jeg) pleier å kjøpe et lite teleskop til og kikke på månen osv. Men trenger ikke dyre ting for å se på fenomener. Solformørkelsesbriller er på lang avstand billigere, men det er til bruk ved solformørkelser. Og selv med sånne briller anbefales det ikke og så på sola lenge. Særlig ikke vis den har rifler. Men man skal ALDRI se på sola med et teleskop. Du blir du blind på et nanosekund! Men til gjengjeld er solformørkelsesbriller og teleskop veldig forskjellig. Men man får best tak i solformørkelsesbriller. Jeg har et par liggende hjemme fra solformørkelsen for to-tre år siden. Men det antas at det skal komme en ekstra stor flare i 2012. Flare er langt farligere en solformørkelser. Solformørkelser og måneformørkelser er ikke en gang farlige. En flare kan lage strømbrudd i en hel by. Flares er mye farligere nå en det det var for hundre år siden. Da brukte vi mye mindre strøm enn nå.

Nettgallup

Forskere sier at de om ca. fem år vil klare å vekke en dypfryst mammut til live.

Tror du at det går?

Skriv svaret som en kommentar. Trykk på der det står kommentarer nedenfor for å legge til et svar.

fredag 27. mai 2011

Stråling

Vi er heldige. Vi er heldige som befinner oss innenfor et lag som beskytter oss mot stråling. Ozonlaget er det vi tenker på. Uten det hadde det ikke vært noe liv på jorda. Da hadde vi blitt bombadert av stråling fra både vår egen sol og andre stjerner. Minst farlig er radiobølger; som bare spaserer inn i atmotsfæren uten at det plager oss det grann. Det er heldivis ingen farlig stråling. Men vi har da også gammastråling på sisteplass. Den er så sterk at den kan lage kreft, hudkreft, og andre farlige sykdommer.

Men vi har også andre typer strålinger, her ordnet der de mest harmløse er øverst, og nederst der de farlige er:


  • Radiobølger

  • Radarbølger

  • Infrarød stråling

  • Synlig lys

  • Ultrafiolett stråling

  • Røntgenstråling

  • Gammastråling

Selve ozonlaget er beskyttende, men ozon selv er en forurensingsgass. Som karbondioksid, (CO2) metan, og andre gasser. Men uansett; vi er nok cirka en av 1 million bebodde planeter, og det der er minimum. Så det tar nok litt tid før vi finner tegn til liv.


Men, vi for være fornøyd med at vi har gode, gamle, TELLUS!

torsdag 26. mai 2011

FORMØRKELSER sett fra Norge

Formørkelser, ja. Når vi hører dette ordet tenker vi mest på land som blir lagt i total mørke når månen sveiper over sola. Men det er ikke alt. Vi har både partielle solformørkelser og totale solformørkelser. Og det er bare et lite sted det er totale solformørkelser, hvis det i hele tatt er det. Men vi har da måneformørkelser også. Det er når månen ligger i skygge bak Jorda. Men det som er trist, er at månen beveger seg lenger og lenger ut banen sin. Solformørkelsene blir derfor mindre. Men vi har da noe til gode; det vil bli større måneformørkelser.

Noen formørkelser:


  • 4. januar var det partiell solformørkelse i Sør-Norge opp til ca. Trondheim.

  • 1.-2. juni blir det partiell formørkelse i Nord-Norge ned til ca Nordland.

  • 15.-16. juni blir det total måneformørkelse i HELE Norge.

  • 10. desember blir det total måneformørkelse i HELE Norge.