søndag 1. mars 2009

SVART HULL HAR STJERNER SOM GÅR I BANE.

Nå har man beregnet seg til at det går an at stjerner dannes rundt melkeveiens svarte hull. Hittil har det vært en gåte får astronomene at et stort antall unge og helst tunge stjerner kretser rundt sentrale svarte hullet i Melkeveien. Det svarte hullets gravitasjonsfelt burde gjort det helt umulig å danne stjerner i dette området fordi skyene av gass og støv - såkalte molekylskyer - blir revet i stykker. For å finne en forklaring har forskerne foretatt databeregninger av hvordan en stor molekylsky med 100 000 ganger solens masse synker inn mot sentrum av Melkeveien. Beregningene viser at det svarte hullet river molekylskyen i stykker, men at en temmelig stor skive av gass overlever fallet, og at denne skiven er stor nok til å fungere som fødestue for stjernedannelsen. De nye resultatene kom frem etter at man i større grad enn sist tok hensyn til oppvarmingen og nedkjølingen av de bestående gassende.

2 kommentarer:

 1. I alle dager, sønn! Hvordan vet du alt dette?? Jeg sitter på jobben og blir imponert av deg. Det er vanskelige ord du har å gjøre med.

  Husk bare: hvis du henter informasjonen fra noen andre steder, som en avis eller et annet nettsted, er det veldig ok for dem hvis du skriver at du har hentet det fra dem. For oss journalister er det faktisk et krav.

  Ikveld kommer Brynjulv for å spise middag og måle hems til deg og Peter! Det blir koselig.

  Klem fra pappa

  SvarSlett
 2. Jeg vet det, men jeg må vel ikke skrive det?
  HILSEN JONAS! :-)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.